Voedselweigering- koemelkvrij en sojavrij dieet

Heb je een vraag over borstvoeding? Stel 'm gerust! Je bent ook van harte welkom om gewoon mee te lezen, je hart te luchten of een vraag te beantwoorden.

Topic starter
Julies
Berichten: 3
Lid geworden op: di mar 17, 2020 2:00 pm

Voedselweigering- koemelkvrij en sojavrij dieet

Bericht door Julies » di mar 17, 2020 2:54 pm

Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en heb zojuist een account aangemaakt om hulp te vragen van andere moeders met een koemelkvrij en sojavrij dieet. Onze dochter is bijna 6 maanden en we komen van ver met een hele geschiedenis aan voedselweigering en ernstige verborgen reflux, maar misschien toch ook een koemelkallergie. Onze dochter heeft nooit goed aan de borst gedronken en na een heftige borstontsteking 3 weken postpartum ben ik gaan kolven. Ivm verslikken e.d. was/is drinken uit de borst geen optie meer. Dus dat kolven doe ik nu nog steeds.

Ondanks allerlei trajecten bij de kinderarts, diëtist, osteopaat, lactatiekundige en diverse pre-logopedisten lukt het drinken uit de fles niet goed. Ze heeft een slechte techniek. Voedselweigering is jammer genoeg een veelvoorkomend thema en onze dochter heeft daar zelfs voor in het ziekenhuis gelegen. Telkens als we wat anders probeerden leek het goed te gaan. Zo zijn we ook tijdelijk overgestapt op de nutrilon pepti (omdat ze werd verdacht van een koemelkallergie). De BV verdween in de vriezer. Na 3 weken begon het voedselweigeren weer en werd er niet meer gedacht aan een KMA. Inmiddels was mijn BV iets teruggelopen dus ben ik gaan combineren met gewone nutrilon op advies van het ZH. Het leek even goed te gaan, maar twee weken na de opname, en na een dag meer nutrilon te hebben gegeven ipv borstvoeding begon alles weer overnieuw. Al na 10/20cc het weigeren van de fles.
Wellicht kreeg onze dochter nog steeds een KMA reactie op de pepti en had er juist doorgepakt moeten worden naar een nutramigen of neocate...
Op advies zijn we sinds gistermiddag overgestapt op nutramigen. Mijn borstvoeding is nog niet koemelkeiwit en soja vrij, dus totdat deze veilig is om te geven blijf ik de vriezer aanvullen.

Hopelijk komt er snel wat rust in de tent en voelt ons meisje zich snel prettiger. Ze heeft overigens geen huiduitslag of andere symptomen. Enkel de erfelijke belasting en duidelijke voedselweigering.

Graag zou ik wat adviezen krijgen van andere moeders over hoe ik mijn dieet kan aanpassen en ook voldoende voedingswaarden binnenkrijg. Ik eet af en toe vlees en hoef niet op calorieën te letten. Ook ontvang ik graag tips van producten die bij de supermarkt kan halen. En ik eet graag een koekje, chocolaatje of lekker toetje! Mocht iemand zich kunnen verplaatsen in een soortgelijk verhaal kom ik ook graag in contact.

Ik hoor heel graag van jullie!

Liefs, Julies


Vosje

Re: Voedselweigering- koemelkvrij en sojavrij dieet

Bericht door Vosje » wo mar 18, 2020 3:46 pm

Hoi, wat pittig allemaal, hopelijk wordt het gauw beter. Ook ik heb langdurig een koemelk- en sojaeiwitvrij dieet gevolgd. Je moet calcium met vit D supplementen slikken om geen tekorten op te bouwen. Ik lust geen donkere chocolade, dus geen chocolade voor mij toen. Wat het toetje betreft: bij de Lidl hebben ze toetjes op kokosbasis (bij de koeling). Speculaas koekjes van Aldi zijn ook een veilige keuze. Ik lust graag een ijsje en ijsjes gemaakt uit vruchtensap zijn ook geschikt (zoals perenijsjes). Verder heb ik gewoon zo veel mogelijk fruit gegeten en zelf eten gemaakt. Ik had wel trek in "melk" en haverdrank van Dreams of Oatly vond ik een redelijk alternatief. Oatly hebben ze zelfs in chocolade smaak, dat is dan een soort Chocomel-vervanging!

Succes ermee!


Topic starter
Julies
Berichten: 3
Lid geworden op: di mar 17, 2020 2:00 pm

Re: Voedselweigering- koemelkvrij en sojavrij dieet

Bericht door Julies » vr mar 20, 2020 9:31 am

Dankjewel! Ja we hopen het ook heel erg.

Aan de vitamines had ik zelf niet gedacht, bedankt daarvoor! En ik ga die chocolade haverdrank halen. Klinkt goed! Verder gebruik ik de AH app om ingrediënten te lezen. Zo kan bijvoorbeeld de pure chocoladepasta van Venz. Ook zelf bakken en bijvoorbeeld boter vervangen door appelmoes.


Anne Sophie
Berichten: 25
Lid geworden op: do okt 03, 2019 4:08 pm

Re: Voedselweigering- koemelkvrij en sojavrij dieet

Bericht door Anne Sophie » vr apr 24, 2020 2:46 pm

Ha Julies,
Wij hebben een heel vergelijkbaar verhaal. Dit is zo heftig om mee te maken, echt verschrikkelijk naar. Fijn dat het al beter gaat. Onze dochter is 1, ik voed haar nog steeds volledig omdat ze alle kunstvoeding weigert (ook de nutramigen, ze spuugt het uit en vindt het vies). Ik zit dus nog 100% vast aan het koemelkvrij dieet. Ik vind dat zelf erg meevallen. Geen probleem mee. Er blijft nog genoeg over wat je wel kunt eten ;-)
Het is vooral lastig als je bij andere mensen eet.
Ik eet gewoon gezond en houd de schijf van 5 daarbij aan. Ik eet veel fruit en groenten en vlees. Melk vervangen door amandelmelk. Dat gaat goed. Pure chocola kan gewoon. En boter vervangen door olijfolie.Anne Sophie
Berichten: 25
Lid geworden op: do okt 03, 2019 4:08 pm

Re: Voedselweigering- koemelkvrij en sojavrij dieet

Bericht door Anne Sophie » vr apr 24, 2020 2:50 pm

Overigens heb ik geen vitaminesupplementen erbij genomen.

Plaats reactie