Programma

Programma

09.00-09.25 uur:            Inschrijving en ontvangst

09.30-10.00 uur:            Opening, mededelingen, certificaten en jubilea

10.00-11.30 uur:            Workshopronde 1

11.30-11.45 uur:            Thee– en gebakpauze

11.45-13.15 uur:            Workshopronde 2

13.15-14.00 uur:            Lunchpauze

14.00-16.30 uur             ALGEMENE LEDENVERGADERING                       

16.30 uur:                      Afsluitende borrel

 

Algemene ledenvergadering

We bespreken deze vergadering de onzekere toekomst van de VBN. Een zorgpunt is dat er te weinig bestuursleden zijn. Je aanwezigheid wordt dus zeer op prijs gesteld. 

 

Je kunt je inschrijven via het aanmeldformulier.

 

Workshopronde 1:

 

Namens de VBN                      

Een gedegen kennis van de Gedragscode, het huishoudelijke reglement en de VBN-standpunten is een belangrijke eerste stap in het begrijpen van hoe de VBN functioneert en vanuit welke basisprincipes wij werken. In spelvorm wordt gediscussieerd over een aantal stellingen, zodat de materie uit het Handboek niet alleen een droog fundament maar ook een rijke voedingsbodem wordt voor het vervolg van de opleiding en ons werk voor de vereniging.

 

 

Borstvoeding en taalgebruik

Workshopleider: Lonneke Smits IBCLC

Borstvoeding is de norm, de biologische norm om precies te zijn. Maar vaak vergeten we dit in ons dagelijks leven en ons taalgebruik. Taalgebruik is een krachtig instrument. Dat geldt zeker voor een gevoelig onderwerp als voeding voor baby's, waarover soms behoorlijk verhitte discussies worden gevoerd. Eén ding is zeker: Het verloop ervan wordt iedere keer weer voor een groot gedeelte bepaald door taalgebruik. Eerlijke, feitelijke en volledige informatie over voeding voor baby's begint ook bij taalgebruik. De lactatiekundige zal tijdens deze workshop bepaalde voorbeelden bespreken om het belang van taalgebruik duidelijk te maken.

 

Borstvoeding en een baan

Workshopleider:  Caroline Kruger  IBCLC en juriste

Als vrouwelijke werknemer heb je de wettelijk beschermde mogelijkheid om onder werktijd  je baby borstvoeding te geven of te kolven. In deze workshop geeft Caroline informatie over wat er in de wet staat, praktische tips om borstvoeding en een baan te combineren en hoe je deze informatie als contactpersoon kunt overdragen op moeders.

 

Workshopronde 2

 

Tandemvoeden

Workshopleider: Diana Wittendorp CP

Met tandemvoeden bedoelen we over het algemeen het voeden van meerdere kinderen van verschillende leeftijden aan de borst. Over voeden in de zwangerschap en het tandemvoeden is niet zoveel bekend bij zorgverleners en moeders horen soms ook fabels. In deze workshop worden de feiten verteld en vragen beantwoord. Daarnaast zal Diana vanuit haar eigen ervaring vertellen hoe tandemvoeden nu eigenlijk gaat in de praktijk.

 

Biological Nurturing

Workshopleider:  Lonneke Smits  IBCLC

Biological Nurturing is een verzamelnaam voor optimale borstvoedingsituaties en –houdingen, waarvan de interacties spontaan gedrag bij moeder en baby’s losmaken, dat het helpt bij de start van borstvoeding. Biological Nurturing is niet echt ‘nieuw’, als contactpersoon ben je er vast op de één of andere manier mee in aanraking gekomen. In deze workshop wordt het concept uitgelegd met behulp van beelden en een pop.

 

Te veel melk

Workshopleider: Jacqueline Terpstra IBCLC

Deze workshop werd voorheen gecombineerd met te weinig melk maar er is teveel informatie over beide onderwerpen voor één workshop. In deze workshop komen de symptomen, risico’s, eventuele oorzaken en oplossingen voor dit “luxe probleem” aan bod.