Programma

Programma

11:00 - 11:30 uur Ontvangst en koffie of thee
11.45 - 13.15 uur Workshopronde 1, keuze uit de volgende workshops

1. Borstcompressie. Karin de Graaf, IBCLC

Borstcompressie is een eenvoudige techniek om de melkstroom te stimuleren. Jack Newman, een kinderarts uit Canada die veel heeft gepubliceerd over borstvoeding, heeft deze techniek geïntroduceerd. Karin heeft de uitvoering van de techniek verder uitgebreid. Tijdens deze workshop zal zij uitleg geven over de handeling en uitleggen in welke situaties borstcompressie toegepast kan worden.  


2. Relactatie. Femmie de Jong, IBCLC

Het weer op gang brengen van de borstvoeding, nadat een vrouw al eens melk geproduceerd heeft, noemt men relactatie. Wanneer een vrouw nog nooit melk geproduceerd heeft, dan spreken we van geïnduceerde lactatie.  In deze workshop worden de redenen van relacteren en geïnduceerde lactatie besproken. Ook wordt uitgelegd hoe een moeder dit kan doen en hoe zij daarin ondersteund kan worden door een contactpersoon.


13.15 - 14.15 uur Lunchpauze

14.15 - 15.45 uur Workshopronde 2, keuze uit

3. Borstontsteking. Nanny Gortzak, IBCLC

De lactatiekundige komt regelmatig in aanraking met dit soms lastige onderwerp. Zij zal op eenvoudige wijze de oorzaken en gevolgen van borstontsteking vertellen. Waar moet je als contactpersoon op letten als een moeder aan jou vragen hierover stelt? Wat kun je wel en wat kun je beter niet vertellen en doen? 

4. Borstvoeding en het immuunsysteem. Chella Verhoeven, IBCLC

In deze workshop zal de lactatiekundige ons uitleg geven over de invloed van het geven van borstvoeding op het immuunsysteem. Het immuunsysteem heeft een aantal jaren nodig om te ontwikkelen. Langdurig voeden is een belangrijk en natuurlijk hulpmiddel bij deze ontwikkeling. In deze workshop zal ons duidelijk worden op welke manieren borstvoeding invloed heeft op de afweer.

15.45 - 16:00 uur Afsluiting